Astronomie

Astronomia este o stiinta a naturii care are ca obiect de studiu corpurile ceresti cum ar fi stelele, galaxiile, planetele, satelitii acestora, asteroizii, cometele. Aceasta studiaza in principal fizica, proprietatile chimice si evolutia acestor obiecte si fenomenele care isi au originea in afara atmosferei pamantesti incluzand explozia supernovelor, radiatiile gama si cele cosmice.

Astronomie


Istoria astronomiei


Astronomia este una din cele mai vechi stiinte. In vremurile indepartate, oamenii foloseau fenomenele cosmice observabile cu ochiul liber pentru a face diverse previziuni. Pe masura ce omenirea au evoluat, s-a trecut de la observarea cu ochiul liber a cerului la utilizarea instrumentelor optice si astfel au aparut lunetele si telescoapele. Desi acestea, initial, nu erau foarte performante, au fost perfectionate de-alungul timpului si au inceput sa ofere imagini tot mai clare ale obiectelor ceresti mai indepartate. De asemenea, a crescut si puterea de marire si implicit si distanta la care pot fi observate obiectele cosmice.

Telescop - utilizare


Telescopul - de baza pentru astronomi


In ziua de astazi, in astronomie, cele mai utilizate aparate optice sunt telescoapele. http://skypro.ro/telescop/ Pentru a studia cat mai bine spatiul extraterestru si pentru a obtine imagini de calitate s-au construit observatoare astronomice care incorporeaza telescoape de mari dimensiuni si foarte puternice. Exista chiar telescoape care au fost trimise in spatiu pentru a observa mai bine fenomenele cosmice.

Astronomia este studiata de multi oameni de stiinta dar exista si oameni care fac acest lucru din pasiune. Astronomia este una din stiintele in care amatorii pot contribui cel mai mult. Astronomii amatori pot observa o varietate de obiecte si fenomene ceresti folosind telescoape si alt tip de echipament care sunt uneori inventii proprii. Printre obiectele de studiu ale pasionatilor se numara luna, planetele, stelele, cometele si ploile de meteoriti. Exista chiar cluburi de astronomie in intreaga lume care se sprijina reciproc si care au stabilite programe complete observationale. Spre exemplu exista o ramura de astronomi amatori care se ocupa cu astrofotografierea, ceea ce implica fotografierea cerului pe timp de noapte. Acest lucru implica conectarea unui aparat foto la un telescop.


Astronomii amatori continua sa aduca contributii stiintifice importante in sfera astronomiei prin masuratori precise care sunt folosite pentru a corecta spre exemplu orbitele unor planete sau pot descoperi comete noi sau pot face observarea, la intervale regulate, a diferitelor corpuri ceresti. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu